LÄTTILLGÄNGLIG VANDRING
I STORSLAGNA FJÄLL

I Lofsdalen finns det utmärkta möjligheter för både vandring och löpning på fjället. Fjällen och vildmarkerna runt Lofsdalen är mäktiga och inbjuder till minnesvärd vandring. Mil efter mil av markerade leder gör upplevelsen säker och enkel. Flertalet sjöar ligger längs lederna och där finns möjlighet att fiska både öring och harr.

Du väljer själv om du vill starta din vandring nere i byn, på gränsen till kalfjället eller vid Västvallen på andra sidan sjön.

Vi rekommenderar härliga dagsturer med lätt packning, gofika och färstärkningsplagg i ryggsäcken. Karta och turbeskrivningar finns på turistbyrån.

DE STORA FJÄLLVIDDERNA I SÖDER

Med start i Västvallen finns flera mil av fina vandringsleder. Här kan du vandra hela vägen in i Dalarna och Storfjäten. Det finns också härliga dagsturer som vandringen till Ruttjärn, Mossaruten och för den som vill ha en längre tur: Sömlingshågna runt.

Efter en varm vandringsdag passar det utmärkt med ett dopp i Lofssjön när du kommer ner från fjället.

STARTA VANDRINGEN FRÅN STUGAN

Den lilla fjällbyn Lofsdalen är perfekta platsen för dig som inte vill använda bilen på semestern. Du kan starta flera fjällturer från nästan alla stugområden i Lofsdalen. Bor du i t ex Lofsdalen by, Lofsens Fjällby, Lövhammaren eller på Höglandet kan du följa Naturstigen upp mot Hovärkens topp. Längs med vägen finns det informationsskyltar om djur och natur. Dessa har skolbarnen i Lofsdalen gjort alldeles själva. Halvvägs upp på fjället kan du också vika av mot Solgropen och Digervålen. Fortsätter du stigen upp kommer du tillslut upp på Hovärkens topp, 1125 mö h.

Bor du liftnära har du självklart en enkel access till fjället Hovärken. Från Panorama och övre delen av Hovärken har du flera vandringsleder som går ovenför trädgränsen precis utanför stugknuten. Från stugorna på Västvallen når du hela ledsystemet på södra sidan.

VANDRA MED BARN

Vandra med små barn kan vara både roligt och lätt.

I Lofsdalens Sagospår låter ni sagofigurerna guida er längs den 640 m långa slingan.Start och slut är vid Lofsdalens Fjällhotell. Vid elljusspåret ser du figuren Krysse hälsa dig välkommen och pekar ut färdriktingen.

På vägen ut mot Västvallen finns en Trollstig att följa. Upptäck klassiska sagofigurer och troll av olika slag längs den slingriga skogsstigen. Här finns också en rolig tipspromenad.

FJÄLLÄVENTYR FÖR FAMILJEN FRÅN 2230:-

Det perfekta fjälläventyret innehåller flera aktiviteter och bekvämt boende. Här får du boende 4 nätter, sänglinne, en vandringskarta och en dags hyra av t ex kanot, båt eller S.U.P på Lofssjön. Erbjudandet gäller för 2 vuxna och 2 barn.

LÄTTILLGÄNGLIG FJÄLLVANDRING

Vill du slippa tunga uppförsbackar men ändå njuta av kalfjället och vyer, så kan du ta bilen upp till Lofsdalen Panorama. Här startar flera leder med direkt access ut på kalfjället. En populär och enkel tur är att gå till Solgropen (1,2 km), därifrån kan man vandra vidare upp till Digervålen och njuta av utsikten över bland annat Sonfjället och Sömlingshågna.

Du kan också vandra upp till Hovärkens topp. Kanske göra ett besök i Lofsdalen Skybar, eller klättra upp på toppen och spana ut över fjälltoppar i Härjedalens, Dalarnas och och Norge.

SONFJÄLLETS NATIONALPARK

Vandra i ett av Europas först skyddade områden (bildades 1909). Sonfjällets nationalpark är känt för sina olika sorters skogar, fjällets mäktiga siluett och sitt rika djurliv. Det är ett av Sveriges björntätaste områden.

Här finns vackra och unika formationer från Inlandsisen och flera fina turer att vandra. Utgå från Nyvallen (Hedeviken), Nysätern eller Dalsvallen.

Populära vandringsmål är den trolska Styggtjärn, en tur upp till toppen av fjället samt Nyvallens Fäbod.

I PILGRIMERNAS SPÅR

För den som vill ha en längre tur är Pilgrimsleden eller Romboleden som den också heter ett perfekt val. Känn historiens vingslag när du vandrar fram över kalfjällets vidder. Här har pilgrimer och härjedalska forbönder på handelsresor söderut vandrat i flera generationer.

Starta vid Högvålen, Sveriges högst belägna by och låt leden ta dig över kalfjället, längs med fjälltjärnar hem till Lofsdalen. Turen är ca 30 km.

För den som vill vandra riktigt långt så går Romboleden ända från Köping i Västmanland, genom Dalarna, Härjedalen och slutar sedan i Trondheim.

TRAIL RUNNING - LÖPNING PÅ FINA LEDER

Snöra på dig löparskorna och låt fötterna ta dig kilometer efter kilometer ut i den fantastiska fjällvärlden.

Trail running är sporten för dig som älskar att springa. Upptäck de svenska fjällen längs Lofsdalens vackra och lättillgängliga vandringsleder.

Här finns vackra löprundor som startar både uppe på kalfjället såväl som utmanande leder där du springer från Lofssjöns strand, upp genom skogen och ut på fjällvidderna.

HYR STUGA I SOMMAR

LÄS MER »

PACKLISTA FÖR VANDRING

LÄS MER »

FAMILJEVÄNLIG CYKLING

LÄS MER »

SPANA PÅ VILD BJÖRN

LÄS MER »

Boka resan här:

BOKA DIN SKIDUTRUSTNING ONLINE

BOKA NU

LADDA DITT LIFTKORT FRÅN SKIDATA HÄR

LADDA HÄR

BOKA LOFSDALENS AKTIVITETER

BOKA NU

BOKA SKIDSKOLA HÄR

BOKA NU